Petra Månström

Petra Månström

Petra Månström är journalisten som blev löpare och sedan influencer med löpträning och hälsa som specialitet. Hon startade maratonbloggen för Svenska Dagbladet när hon jobbade där och skulle beskriva sina förberedelser för att springa Stockholm Marathon för tidningens läsare. Idag driver Petra bloggen i egen regi på Petra Månström där hon skriver regelbundna inlägg och även brukar svara på frågor i kommentarsfältet.

Petra bloggar, poddar i Maratonpodden och är mycket aktiv på instagram. Hennes fokus ligger på löpträning och både du som är nybörjare inom löpning eller har sprungit länge kan få tips och inspiration. Petra brukar också ordna löparevent och ibland också gemensamma löparresor. Tillsammans med den före detta elitlöparen Malin Ewerlöf så driver hon också löparpodden Ewerlöf &Månström där ännu mer specialiserade tips om löpning ges.

Petra har ett helhetsfokus på träning, kost och hälsa och om du läser hennes blogg kommer du att få inspiration till hur du kan få ett liv i balans och må bra. Petra brukar tipsa om att släppa på tidshetsen och mera springa på känsla för att inte stressa kroppen. Hon har också en sund inställning till kost och på hennes blogg slipper du all bantningshysteri och kan istället återupptäcka matglädjen.

Om du tycker om att kombinera resande med träning och löpning så kommer du att hitta mycket intressant läsning via Petras sociala medier. Hon älskar nämligen att resa och brukar t ex skriva om olika lopp som hon springer runt om i världen. Det kan exempelvis vara lopp i tropikerna eller lopp i Europa.

Något som gör Petras texter extra intressanta är att hon skriver om både med- och motgångar och om självkänsla och mentala utmaningar. Det kan t ex vara hur träningen påverkas vid tuffa eller stressiga perioder i livet, t ex vid småbarnstiden eller vid en separation. Petra skriver också ibland om utmaningen med att vara egen som influencer och inte ha en trygg anställning med regelbunden inkomst och hur det kan bli en stress t ex i samband med att få ta ett företagslån eller ett bolån. Exempelvis har hon beskrivit hur det kan vara en stress då man får barn och inte bara kan ta ledigt ett helt år utan att uppdragen och läsarna försvinner.

Petra har skrivit böckerna ”Det är bara att springa” från 2014 och ”Smartare löpning” från 2018. I boken Smartare löpning hittar du 100 löparhacks som ger dig råd om löpning. Boken innehåller tips på löpteknik och hur du ska undvika skador och betonar att det viktiga är vilken känsla du har i kroppen efter ett pass och inte hur många kilometer eller vilken tid som löparklockan visar.

I maratonpodden intervjuar Petra kända löparprofiler eller träningsprofiler. Ibland intervjuar hon även politiker och skådespelare som löptränar. Här kan du få inspiration från både elitlöpare och motionärer. Om du vill få konkreta råd om upplägg av träningsprogram, löpteknik, kost i samband med lopp osv så ska du lyssna på podden Ewerlöf & Månström. Malin Ewerlöf, som tidigare varit elitlöpare på medeldistans och idag jobbar som löparcoach, ger specialiserade råd kring intervallträning, tröskelträning, kost etc medan Petra Månström står för motionärsperspektivet.

dante