Jonna Jinton

Jonna Jinton

Jonna Jinton är bloggaren som valde att lämna bekvämligheten i centrala Göteborg mot ett liv mitt i naturen i Grundtjärn, i norra Ångermanland. Hon startade bloggen några dagar innan flytten skulle bära av och har sedan dess fortsatt att blogga om sitt nya liv i Norrland och allt vad det innebär. Att som 21-åring välja bort en storstad mot ett mycket enklare liv i en stuga är något som fascinerat tusentals och hennes blogg växte snabbt. Det är få ungdomar som väljer att gå mot strömmen och flytta ut till landet istället för in till storstäderna. Medan andra i hennes ålder började fundera på saker som att privatleasa en bil, köpa bostadsrätt och hitta heltidsjobb handlade Jonnas liv numera om att överleva den norrländska vintern.

Jonna verkar dessutom ha en alldeles särskild förmåga att beröra folk, vilket man ser på engagemanget från hennes läsare i kommentarsfältet. Medan antalet kommentarer i andra bloggar börjat sjunka strömmar det stadigt in kommentarer till Jonnas blogg. För många har det blivit som en spännande följetong att se vad som händer i hennes liv. Många drömmer sig bort och önskar att de vågade göra samma sak, och vissa berättar om hur de faktiskt inspirerats av Jonna till att också flytta ut på landet till stillheten.

När man klickar sig in på Jonnas blogg möts man alltid av fantastiskt vackra naturbilder. Hon byter omslagsbild då och då men temat är alltid det samma, föreställandes henne själv i vacker natur. Bloggen har flera olika kategorier så att man enkelt kan hitta det man vill läsa om och det finns också en länk till hennes olika webshopar, där hon säljer fotoprints, tavlor och smycken (som hennes sambo Johan tillverkar). På startsidan till hennes blogg finns en sammanfattning av hur hennes liv sett ut de senaste åren som en kort introduktion till nya läsare. Det går också att välja att översätta bloggen med hjälp av Google Translate.

Jonna har vunnit ett flertal priser genom åren, bland annat Årets inspiratör, Årets unga landsbyggare, Sveriges bästa trädbild och Årets normbrytare.

Det råder ingen tvekan om att det var ett taktiskt drag av Jonna att flytta till Grundtjärn. Saker och ting har fallit på plats för henne på ett naturligt sätt och hon har gått från att blogga och jobba som målare på en bondgård, till att nu vara en mästerlig fotograf, konstnär, smyckestillverkare, influencer och inte minst har hon börjat med kulning, en gammaldags form av sång/lockrop. Från att ha haft svårt att försörja sig på den inkomst hon från början kunde få in har hennes företag nu expanderat så pass att det sysselsätter även hennes mamma, sambo och syskon. Allt hon tar sig för verkar lyckas och det råder inga tvivel om att hennes läsare kommer att fortsätta följa hennes äventyr i Grundtjärn plikttroget.

dante